Skip to main content

Osnaživanje inkluzije: IUS FBA organizovala predavanje o podizanju svijesti o osobama s invaliditetom na tržištu rada

U četvrtak, 30. novembra 2023. godine, Fakultet menadžmenta i javne uprave (FBA) je organizovao informativn-edukativno predavanje usmjereno na podizanje svijesti o osobama s invaliditetom i izazovima s kojima se suočavaju. Predavanje je rezultat nedavno potpisanog Memoranduma o razumijevanju između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i Udruženja "Želim biti dio društva". Van. prof. dr. Ognjen Riđić i doc. dr. Hamza Smajić srdačno su dočekali troje mladih edukatora da razgovaraju sa studentima sa predmeta Understanding Business (ECON105).

Tokom predavanja, edukatori su podijelili uvide u svoje prošle inicijative i razgovarali sa studentima o mogućnostima poboljšane inkluzije osoba s invaliditetom. Prepoznajući važnost podizanja svijesti o društvenoj i ekonomskoj integraciji osoba s invaliditetom, studenti su pokazali hvalevrijedan nivo razumijevanja izazova s kojima se susreće ova zajednica. Međutim, događaj je istaknuo da, uprkos postignutom napretku, postoji značajan prostor za poboljšanje napora Bosne i Hercegovine kada je u pitanju inkluzija. Uključivanje osoba s invaliditetom u radnu snagu nije samo čin korporativne društvene odgovornosti, nego i strateški poslovni potez. Ovaj pristup se podudara sa širim globalnim trendom i pokazuje da uključivanje osoba s invaliditetom u radnu snagu koristi i pojedincima i kompanijama u kojima se zaposle. Međunarodni primjeri ilustruju kako takva inkluzija ne samo da poboljšava živote osoba s invaliditetom, nego pozitivno utječe na produktivnost i različitost kompanija.

Na kraju, ovo edukativno predavanje je naglasilo izuzetnu važnost zastupanja prava osoba s invaliditetom. IUS potvrđuje svoju predanost razvoju sveobuhvatnijeg društva, gdje se prava i potrebe osoba s invaliditetom priznaju i aktivno rješavaju. Ova predanost podudara se sa širom vizijom društvenog napretka koja obuhvaća i obrazovna nastojanja i korporativnu odgovornost, što predstavlja značajan korak ka suosjećajnoj i pravednoj budućnosti.

Share