Skip to main content

Vidimo se u Poljskoj: Tri studentice ELIT-a na razmjeni programa Erasmus+

Predstojeći semestar akademske godine 2017/18 će doživjeti nastavak plodne saradnje između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu(IUS) i Univeriziteta u Zielonoj Gori iz Poljske u okviru programa Erasmus+. Saradnja sa ovim univerzitetom traje već godinu ipo dana, a u fokusu je bila saradnja na polju engleskog jezika i književnosti. I predstojećoj ramzjeni, IUS će poslati tri studenta svog programa ELIT na ovaj istaknuti poljski univerzitet kako bi stekli nova iskustva i proširili znanja na poljima svog intrestovanja. Uprkos tome što studenti koji idu na razmjenu studiraju na različitim ciklusima studija, svi su jednako entuzijastični i puni volje da učestvuju u ovoj razmjeni.

Gorica Stevanović, studentica doktorskih studija IUS-ovog studijskog programa ELIT, i instruktorica engleskog jezika u Pripremnoj školi engleskog jezika pri IUS-u, smatra da je ovo jedinstvena prilika da proširi svoje horizonte.

"Učešće u programu razmjene Erasmus je važna prilika za novo iskustvo. To je prilika za upoznavanje drugih ljudi, da se od njih uči, da se vidi kako se sve radi u drugom okruženju koje nije tvoje. Radujem se svom putu u Poljsku, zemlju koju nikad nisam mislila da ću posjetiti, i planiram ovu priliku iskoristiti maksimalno kako bih vidjela kako izgleda život na drugom mjestu," kazala je Gorica.

Kao student dodiplomskog studijskog programa ELIT, Selin Öksüz nije mogla sakriti svoja osjećanja kada je čula vijest da je izabrana za razmjenu Erasmus+. "Uvijek sam željela da idem na Erasmus i evo sada ću i ići. Kada su mi rekli da imam priliku ići u Poljsku, odmah sam je prihvatila," rekla je Selin oduševljeno.

Obje ove kandidatkinje se slažu da osim obrazovnog aspekta, program razmjene je odlična prilika da se upoznaju nove kulture i prošire svoje društvene i jezičke vještine. Osim toga, studentice će imati vremena da putuju u Poljskoj i druge obližnje evropske zemlje. Zaključile su da svi studenti trebaju doživjeti Erasmus, i pozivaju kolege da iskoriste prilike koje im se nude u toku studija na IUS-u.

Share